Externe vertrouwenspersoon voor een veilige werkomgeving
Inleiding
Een veilige werkomgeving is essentieel voor het welzijn van medewerkers. Als externe vertrouwenspersoon ondersteunen wij organisaties bij het creëren en behouden van een veilige werkomgeving door onafhankelijk advies en begeleiding te bieden.
Waarom is een externe vertrouwenspersoon essentieel voor de organisatie?
Wanneer mensen samenwerken, ontstaan vaak mooie dingen. Helaas is dat niet altijd het geval. Medewerkers kunnen zich gekwetst voelen of geconfronteerd worden met agressie en (verbaal) geweld. Volgens de Arbowet is het de verantwoordelijkheid van een werkgever om ongewenst gedrag en mentale arbeidsbelasting onder medewerkers zoveel mogelijk te voorkomen. Dit gebeurt door middel van een gedegen PSA-beleid (psychosociale arbeidsbelasting). Een belangrijk onderdeel van dit beleid is het aanstellen van een vertrouwenspersoon, bij voorkeur een externe vertrouwenspersoon
Wat doet een vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon is er voor medewerkers die te maken hebben met situaties op het werk waar ze niet mee naar hun leidinggevende of collega’s kunnen of willen gaan. Een externe vertrouwenspersoon biedt een neutrale en onafhankelijke plek om deze zorgen te bespreken en helpt bij het de-escaleren en beëindigen van ongewenst gedrag of integriteitsschendingen, altijd op een vertrouwelijke en zorgvuldige manier.
Als externe vertrouwenspersoon zijn we niet in dienst van de organisatie. Dit garandeert onze onafhankelijkheid. Onze belangrijkste taken zijn:
- Opvangen, begeleiden en adviseren van medewerkers
Wij bieden een luisterend oor en geven advies over de volgende stappen. - Voorlichten, informeren en inspireren van de organisatie
We geven trainingen en workshops om bewustzijn te creëren rondom ongewenst gedrag en integriteit. - Gevraagd en ongevraagd adviseren van het bestuur en management
We zorgen ervoor dat beleid en procedures up-to-date blijven en adviseren over verbeteringen.
Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer
Als vertrouwenspersoon bieden wij ondersteuning en begeleiding bij situaties van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). PSA omvat factoren in de arbeidssituatie die werkstress veroorzaken, zoals (seksuele) intimidatie, pesten, discriminatie, agressie en geweld. Een externe vertrouwenspersoon helpt medewerkers om met deze situaties om te gaan en biedt advies over hoe deze problemen binnen de organisatie kunnen worden aangepakt
Integriteit op de werkvloer
Naast ongewenste omgangsvormen speelt integriteit een grote rol in ons werk als vertrouwenspersoon. Dit omvat kwesties zoals het niet naleven van wetten, beroepscodes en procedures, evenals fraude, diefstal, belangenverstrengeling en andere vormen van nalatigheid. Integriteitsschendingen kunnen variëren van kleine overtredingen, zoals het accepteren van ongeoorloofde cadeaus, tot grote misstanden met maatschappelijke gevolgen, zoals milieuschade of gevaar voor de volksgezondheid.
De Wet Bescherming Klokkenluiders verplicht organisaties met meer dan 50 medewerkers om een klokkenluidersregeling te hebben. Deze regeling beschrijft hoe meldingen van misstanden worden behandeld en hoe melders, de zogenaamde “klokkenluiders,” worden beschermd tegen benadeling. Als externe vertrouwenspersoon ondersteunen wij melders van vermoedens van misstanden en integriteitsschendingen.
Hoe kan ik een externe vertrouwenspersoon inschakelen?
Je kunt eenvoudig telefonisch of via e-mail contact met ons opnemen. Samen bespreken we wat er speelt en hoe wij als externe vertrouwenspersoon kunnen ondersteunen. Wij staan klaar om je te helpen, of het nu gaat om een luisterend oor, het voeren van gesprekken, of het begeleiden van een formele klacht.
Wat kunnen wij als vertrouwenspersoon voor je betekenen?
Bij ons kun je in vertrouwen bespreken waar je op je werk tegenaan loopt. Samen bekijken we wat de beste vervolgstappen zijn. Soms is een gesprek met ons al voldoende, soms is er behoefte aan een gesprek met degene wiens gedrag als ongewenst wordt ervaren. We bespreken alle mogelijkheden en behoeftes, waarbij je zelf bepaalt welke stappen er worden genomen.
Klacht of melding?
Wanneer je een klacht wilt indienen of een melding wilt maken, is het belangrijk om te begrijpen wat er in de gedragscodes en meld- en klachtenprocedures van je werkgever is geregeld. Wij kijken samen met je naar deze procedures en bieden de begeleiding die je nodig hebt.
Wat kunnen we voor jou als werkgever betekenen?
- Het doel
Als organisatie wil je zorgen voor een veilige en integere bedrijfscultuur voor je medewerkers en iedereen die aan je onderneming verbonden is. Wij kunnen je hierbij ondersteunen, zelfs naast een interne vertrouwenspersoon. - Kennismaking
Wij zorgen samen voor een goede start van de vertrouwenspersoon in je organisatie, met een introductie bij medewerkers, management, ondernemingsraad, HR-afdeling en Arbodienst. - Beleid en procedures
We helpen bij het up-to-date houden van het beleid en de procedures op het gebied van ongewenste omgangsvormen en integriteit, en adviseren waar nodig. Elk jaar stellen wij een geanonimiseerd verslag op van de vertrouwensactiviteiten en meldingen. Daarnaast geven we advies over mogelijke verbeteringen op procedureel of beleidsmatig gebied.