Scheiden, eigen woning en vermogen
Scheiden met een eigen woning
Bij een scheiding verandert er heel veel, waaronder jullie woonsituatie. Waarschijnlijk hebben jullie de behoefte om apart van elkaar een nieuw thuis te creëren. Hebben jullie in de tijd dat jullie een relatie hadden samen een huis gekocht? Dan is het belangrijk om alle aspecten rondom de verdeling van de eigen woning goed te regelen. Onderzoek goed wat er allemaal bij komt kijken en wat er mogelijk is, voordat jullie hierover een definitieve beslissing nemen.
Verdeling van de woning
Waren jullie geregistreerd partners of getrouwd in gemeenschap van goederen (voor 1 januari 2018) of getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018) en was de woning van jullie samen? Dan hebben jullie beiden in beginsel recht op de helft van de waarde van de woning. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie het anders vastgelegd hebben, bijvoorbeeld omdat één van jullie privévermogen in de woning heeft geïnvesteerd. In dat geval moet de woningwaarde verdeeld worden volgens afspraak.
Wat gebeurt er met de hypotheek?
De kans is groot dat er nog een hypotheek rust op jullie gezamenlijke koophuis. Afhankelijk van jullie situatie hebben jullie drie mogelijkheden bij scheiding:
- Jullie verkopen jullie woning
Met de opbrengst wordt de hypotheek afgelost. Overwaarde of restschuld verdelen jullie onderling. Maak goede afspraken over hoe jullie de woning gaan verkopen, wie er tot die tijd blijft wonen en wie de resterende woonlasten betaalt. - Een van jullie neemt de woning én de hypotheek over
In dat geval heeft degene die ergens anders gaat wonen recht op de helft van de overwaarde. De ex-partner die in het huis wil blijven wonen zal de ander dus uit moeten kopen. Jullie bepalen samen hoeveel jullie woning waard is. Meestal wordt de waarde vastgesteld door het huis te laten taxeren. Hierna kan worden bepaald wat het verschil is tussen de waarde van jullie woning en het resterende hypotheekbedrag en wat de een zal moeten betalen aan de ander. De bestaande hypotheek komt op één naam te staan, mits de bank genoeg zekerheid heeft dat de ex-partner die het huis overneemt aan de verplichten kan voldoen. - Jullie blijven samen eigenaar van de woning
Soms zijn bovengenoemde opties simpelweg niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de restschuld op jullie woning te hoog is, of omdat jullie beiden niet de middelen hebben om de ander uit te kopen. Dan is het natuurlijk ook een optie om samen eigenaar te blijven van de woning en deze op een later moment alsnog te verkopen of aan een van beiden over te dragen. De woning blijft dan juridisch onverdeeld. Belangrijk om te weten is dat de ex-partner die niet in het huis blijft wonen tot maximaal 2 jaar de hypotheekrente kan blijven aftrekken.
Verdelen van vermogen bij een scheiding
Naast de eigen woning zijn er nog allerlei andere zaken die onder gezamenlijk vermogen vallen. Denk bijvoorbeeld aan de inboedel, geld op een (gezamenlijke) bankrekening en verzekeringspolissen. Maar ook schulden horen hierbij. Hoe al deze zaken verdeeld moeten worden hangt af van jullie persoonlijke situatie. Bij gemeenschap van goederen geldt, net als bij de eigen woning, een 50/50 verdeling. Maar er kan ook sprake zijn van huwelijkse voorwaarden of beperkte gemeenschap van goederen. In het laatste geval hoeft alleen het vermogen wat jullie tijdens jullie samenzijn hebben opgebouwd verdeeld te worden. Alles wat jullie daarvoor zelf al hadden opgebouwd blijft in beginsel privévermogen.
Hulp nodig bij het verdelen van de eigen woning en vermogen?
Er is zoveel waar jullie aan moeten denken. Afspraken maken over de verdeling van jullie huis, bezittingen en schulden is niet eenvoudig. Stel dat jullie het niet eens worden? Of dat jullie bepaalde fiscale aspecten over het hoofd zien? Wil je er zeker van zijn dat alles in één keer goed geregeld wordt, schakel dan de hulp van een scheidingsmediator van STA mediators in.